19 Ağustos 2015 Çarşamba

BATI TRAKYA TÜRKLERİ BATI TRAKYA NERESİDİR?


BATI TRAKYA TÜRKLERİ
 BATI TRAKYA NERESİDİR?


Batı Trakya coğrafi bir bölge adıdır. Batı  Trakya bu gün Yunanistan sınırları içinde yer almaktadır.

Batı Trakya Yunanistan’ın kuzeydoğu kısmında bulunmaktadır. Batı Trakya Türkleri adını, Batı Trakya bölgesinin isminden dolayı almıştır… Burada yaşayan Türkler,  Yunan pasaportu taşımaktadır...

Batı Trakya’nın doğusunda, Türk-Yunan sınırını belirleyen Meriç Nehri; Batısında Mesta-Karasu nehirleri; Kuzeyinde Bulgaristan; Güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır.

Batı Trakya’nın nüfusu 350.000 civarındadır. Bu nüfusun 150.000’i Türk’tür. Türklerin yüzde sekseni köylerde, yüzde yirmisi de şehirlerde oturmaktadır.                     

Batı Trakya’nın Ege Denizi’ne inen düzlük kısmına Ova, Rodop Balkanları etekleri kısmına Yaka, Yaka’nın kuzeyindeki dağlık bölgeye ise Balkan Kolu adı verilmektedir.
                                                                                                                          
Dağlık bölgede yaşayan bu Türkler, diğer Türk köyleriyle irtibat sağlayamazlar…  Bulgaristan sınırı boyunca batıdan doğuya, Türkiye sınırına kadar uzanan 8 kilometre enindeki bölge Yasak Bölge” durumundadır. Bu yasak bölgede on binlerce Türk yaşamaktadır. Buraya giriş çıkışlar özel izne tabidir. Derneklerimizin “Avrupa Parlamentosu” “Avrupa Konseyi” ve “İnsan Haklarını” savunan kurumlara yaptıkları şikâyetleri sonucunda bu yasak, kısmen kaldırılmıştır.

Batı Trakya’daki Türk ahalinin yüzde 95’i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Tarımla uğraşan Türklerin bir kısmı da tütün üreticisidir. Bundan başka buğday, mısır, pancar, pamuk ve meyve yetiştiricisidir. Ancak yüzde 5’i küçük esnaf ve sanatkârdır.

 Batı Trakya 8578 kilometre kare olup XANTH (İSKEÇE), RODOP (GÜMÜLCİNE) EVROS (DEDEAĞAÇ) , olmak üzere üç ayrı vilayetten oluşmaktadır.

1923 yılında toprak mülkiyetinin yüzde 84’ü Türklere aitti. Günümüzde ise ancak yüzde 27’si Türk Azınlığın elinde kalmıştır.

Bu bölge, 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılmıştır.

Prof. Dr. (HC) Özkan HÜSEYİN
BATTAM aşkanı

battam1995@gmail.com
facebock.com/ Özkan Hüseyin

İletişim  0536  312 24 66         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder